Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022.

2022. szeptember 26.

2022. október 3. 10 óra

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2022. 

INTERCISA MÚZEUM – MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

2022. 10.03. - 2022.11.13.

 PROGRAMOK:

 1.      ISMERJÜK MEG DUNAPENTELÉT!

A mai Dunaújváros építése 1950-ben a gazdag múltra visszatekintő Dunapentele falu mellett kezdődött meg. A séta előtt a találkozó az 1848-as emlékműnél lesz, ahol egy rövid településtörténeti és temetőtörténeti ismertetéssel kezdődik a program. Ezután elindulunk és a temetőben elsőként Rosti Pál sírjánál állunk meg. Rosti Pál életrajza mellett bemutatásra kerül a család pentelei kötődése és Rosti Pál munkássága is. Az útvonalon tovább haladva meglátogatjuk több, Dunapentele életében fontos szerepet betöltött személy sírját (pl. Babanits sír, Janitsáry sír, Szitányi kápolna, Lukács sír, Zalay sírok, Dékány sír, Leitner sír, temetőkereszt stb.) Ahol lehetséges, ott egy rövid családtörténet bemutatás is lesz. A sírok meglátogatása után a Kistemető utcán lesétálva a Magyar úton megtekintjük a házakat. (Pl. a Pentelei Klubházat, az egykori "kastélysor" épületeit stb.) ahol megismerjük az egyes családok történetét, illetve, hogy  hogyan nézett ki a Fő utca az 1930-as, 1940-es években.

Részletes bemutatásra kerül a Mondbach kúria és lakóinak története. Majd tovább haladunk a Szentháromság templomig, közben beszélgetünk a pentelei családokról, üzletekről, a falu történetéről. Az iskolánál a helyi oktatás történetét ismerhetik meg az érdeklődők, illetve az I. világháborús emlékművet. Továbbá megismerhetik a zsidó egyházközségnek, valamint a zsinagógának a sorsát is. A túra zárása a római katolikus templom építéstörténetének az ismertetése után történik. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, minden héten keddenként 14 órai kezdettel indul a pentelei túra Kronászt Margit történész vezetésével. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges, a program minimum 3 fő részvételével indul.

Időtartama: körülbelül 90 perc.

Programidőpontok:

2022.október 4-én, 14:00 óra

2022. október 11-én, 14:00 óra

2022. október 18-án, 14:00 óra

2022. október 25-én, 14:00 óra

2022. november 8-án, 14:00 óra

Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadást tart Kronászt Margit történész az Intercisa Múzeum előadótermében.

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok jelentkezését is. 

Regisztráció:

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970


2.      SÉTA, VEZETÉSSEL A DUNAÚJVÁROSI ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK SZOCREÁL TANÖSVÉNYÉN

Dunaújvárosban van egy út, melyen végigsétálva visszamehetünk az időben, egészen az 1950-es évekig, a városépítés korai időszakáig. Az akkor uralkodó szocreál stílus, mely a képzőművészeteken át az építészetig mindent áthatott, Dunaújvárosban különösen nagy szerepet kapott. A szocreál a mindennapjaink része, úgy, hogy közben sokan nem is tudnak róla. Fedezzük fel együtt a várost, annak értékeit, ismerjük meg korai történetét!

Akit érdekel mi a különbség a modern és a szocreál között, egyáltalán mi is az a szocreál és a városban hol találhatók ilyen jellegű épületek, az tartson velünk egy sétára, barangoljuk be az utcákat, tereket, nézzünk szét alaposan. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, minden héten szerdánként indul a vezetett városi túra 10 órai kezdettel. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges, a program minimum 3 fő részvételével indul!

A Szocreál tanösvény 

„Dunapentele – Sztálinváros – Dunaújváros. A három név a Duna menti település három korszakát jelenti, amelyet Intercisa, a római határtelepülés helyén „acélvárosként” építtetett fel a politikai akaratnak nyomán is születhet élhető, barátságos, sok zöldterülettel, fákkal, szobrokkal tarkított város. Az 1950-es évek építészei, képzőművészei a politikai megrendelések nyomán is képesek voltak emberi léptékű és értéket képviselő művet alkotni.” – írta a városról egy cikkben Kirschner Péter újságíró.

Az 1950-es évek elején az építészetben uralkodó modern stílust felváltotta a szocialista realista irányzat, a közhasználatban csak szocreálként emlegetett, „tartalmában szocialista, formájában nemzeti” művészet. Dunaújváros egyedülálló módon, egységében képes bemutatni ezt az időszakot. A városnak az 50-es évek végéig megvalósult része mintegy élő szabadtéri múzeum, átfogó képet nyújt a korszak építészeti, képzőművészeti törekvéseiről.

2004-ben jött létre a Dunaújvárosi Építészeti Emlékek Tanútja, mely az építkezés kezdetétől mutatja be a várostörténeti jelentőségű épületeket. Ennek a 33 állomásból álló tanútnak egy része a Szocreál Tanösvény. Az épületek 3 építészeti korszakba sorolható: 1. modern, 2. „átmeneti időszak” a modern és a szocreál között és 3. szocreál. A pályázaton elnyert összegből az épületek falára útbaigazító és ismeretterjesztő táblákat készítettek, színes térképeket és prospektusokat nyomtattak ki.
Weiner Tibornak, a város első főépítészének köszönhető, hogy egy igazán szellős, élhető, parkosított város jött létre. Ő volt az, aki 1950-től 1965-ben bekövetkezett haláláig bábáskodott a születőben lévő város felett. Egy új, szocialista város „létrehozása” rendkívül nagy feladatnak számított, óriási felelősséggel járt, ugyanakkor tele volt rengeteg lehetőséggel.

Az elsőként felépült házak még a világháború előtti időkre jellemző modern stílust tükrözik, mely a Bauhaus szellemiségét vitte tovább. Ha végig sétálunk a város első végleges utcáján, a Schall József tervezte Május 1. utcán vagy a szomszédos utcákon, akkor láthatjuk milyennek is képzelte el Weiner Tibor a várost, melynek tervezésekor több változat is született. Ahogyan a politikai széljárás változott, úgy változtak a tervek, mely a főtérre különösen jellemző volt. Az Ivánka András nevéhez köthető rendelőintézet az odacsempészett egyiptomi építészet stílusjegyeivel, a Szrogh György tervezte mozi a hatalmas üvegfelületével és a bejárat felett meander mintával, Vági Oszkár egykori üzletháza és étterme a kalocsai virágokat és a munkásokat, parasztokat ábrázoló mozaikképeivel egészen különleges színfoltjai a városnak. Mindhárom épület az átmeneti időszakban született, modern és szocreál határán. A tervezők a modern épületeket díszítették fel szocreál elemekkel. A védett épületekre és védelem alatt álló városrészekre az volt a jellemző, hogy a régebbi korok stíluselemeit (egyiptomi, görög, római, reneszánsz, klasszicista) ötvözték a modern építészet korabeli irányzataival. A tervezők előszeretettel használták különféle díszítőelemeket: oszlopokat, timpanonokat, mozaikokat, freskókat vagy domborműveket. Többször visszatérő elem a munkásparaszt összefogás, a növényi motívumok mozaikokon, a tulipán mintás ablakrácsok, és amit kevesen tudnak, annak idején a főút erkélyeit is tulipánmintás kerámialapok díszítették. Igazi szocreál épületnek számít az egykori pártház (ma múzeum), mely belső udvarával, árkádjaival, timpanonos homlokzatával a klasszicista kúriákra emlékeztet. A másik tipikusan szocreál épület a színház domborműves ereklyével, bordázott oszlopaival, timpanonjával, üvegkupolájában Z. Gács György János vitézével.

Aki eljön és bejárja velünk a várost, sok érdekességet láthat, hallhat. A túra során az „idegenvezetők” mesélnek a város kialakulásáról, a kezdeti nehézségekről, a beteljesült és a be nem teljesült álmokról. A nagyjából 2 órás séta során visszarepülhetünk az időben az 50-es, 60-as évekbe. Megtudhatjuk hogyan kezdődött minden, hogyan is született néhány év alatt a kukorica -és a búzatáblák helyén egy új város egy új gyár. 

Időtartama: kb. 120 perc.

Programidőpontok:

2022. október 5-én 10:00-12:00 óra

2022. október 12-én 10:00-12:00 óra

2022. október 19-én 10:00-12:00 óra

2022. október 26-án 10:00-12:00 óra

2022. november 2-án 10:00-12:00 óra

2022. november 9-én 10:00-12:00 óra

Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadást tart Nagyné Hodik Mónika történész az Intercisa Múzeum előadótermében.

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok jelentkezését is.

Regisztráció:

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-9703.     
SÉTA, VEZETÉSSEL A DUNAÚJVÁROSI RÉGÉSZETI EMLÉKEK TANÚTJÁN

A Római Birodalom a Kr.u. I. század végén hozott létre állandó katonai tábort a város területén. Az Intercisában megtelepülő polgári lakosság jólétét kőből épült házaik, gazdag temetkezéseik mutatják. A tavasztól őszig látogatható Római Kőtár és Romkert (Dunaújváros, Római körút)  területén a tábor épületének részletei, különböző építészeti elemek, mérföldkövek és a temetőben előkerült szarkofágok, sírkövek tekinthetők meg. A Kőtár közelében több épület - köztük egy római fürdő romjai is megtalálhatók.

A Séta, vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján című programra várjuk mindazok jelentkezését, akik érdeklődnek a római kori emlékek iránt. Buza Andrea régész vezetésével, 2022.október 5-én, október 12-én illetve október 19-én szerdánként 15:30 órai kezdettel indul a program, a találkozó az Intercisa Múzeum épület előtt lesz. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges, a séta minimum 5 fő részvétele esetén indul!

Időtartam: kb. 90 perc-120 perc.

Programidőpontok:

2022. október 5-én 15:30 órakor

2022. október12-én 15:30 órakor

2022. október 19-én 15:30 órakor

Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadáson vehetnek részt a jelentkezők, vagy megbeszélés szerint pótlásra kerül más időpontban.

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok jelentkezését is.

Regisztráció:

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970

4.      A PINCÉTŐL A PADLÁSIG – MÚZEUMI KALANDOZÁS AZ INTERCISA MÚZEUMBAN

A látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, ismeretlen múzeumi tevékenységeket, egyedi tárgyakat és leleteket láthatnak és ismerhetnek meg a résztvevők. A rendhagyó múzeum bejáráson bejárhatják a múzeum összes olyan helyiségét, amit hagyományos belépőjeggyel máskor nem láthatnának.  Az Intercisa Múzeum felfedezésében Buza Andrea és Dr. Keszi Tamás régészek segítségével, vezetésével történik. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, 2022. október 4. - november 11. között minden héten keddtől-péntekig 10-16 óra között választott időpontban indulnak csoportok, megfelelő számú jelentkező esetén. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges!

Program időtartama: kb. 60-90 perc.

Programidőpontok:

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, 2022. október 4. - november 11. között, minden héten keddtől-péntekig 10:00 és 16:00 óra között választott időpontban indítunk csoportokat, megfelelő számú jelentkező esetén. 

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok jelentkezését is.  (Figyelem! A kis létszámú csoportokat tudunk fogadni, azonban a nagy létszámúakat kizárólag csoportbontásban tudunk fogadni.)

Regisztráció:

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970