Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

Látványtár


A „kőkortól a legújabb korig”- látványtár az Intercisa Múzeumban

 

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, 2010 márciusában a „kőkortól a legújabb korig” címmel múzeumi látványtár kialakítására a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében 49,2 millió forintos, 100 százalékos uniós támogatást nyert el. Az Intercisa Múzeumban kialakított látványtár 2012. március 30-tól látogatható a múzeum földszintjén.
 
Az uniós pályázat lehetővé tette, hogy a kialakított látványtárban nagyobb mennyiségű, korábban elzártan őrzött múzeumi anyag kerüljön nyilvánosságra – mégpedig úgy, hogy közben praktikusan kiegészíti az 1976-ban épített állandó kiállítás régészeti, néprajzi és várostörténeti fejezetét. A bemutatott tárgyak nagy része – néprajzi, újkor történeti emlékek, régészeti leletek Dunapenteléhez, illetve annak egy részéhez, a Rácdomboz köthetők. Dunaújváros területének egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye a Rácdomb, mely az újkőkortól szinte folyamatosan lakott. Az innen előkerült leletanyag alkotja a raktárban elhelyezett anyag gerincét. A népvándorláskor egyik hazánk területén élt legjelentősebb népcsoportja, az avarok, sajnos nem telepedtek meg a területen, az ő emlékeiket egy, az 1970-es években Rácalmáson feltárt temetőből előkerült tárgyak képviselik.
Dunapentele néprajzát a 19. század végén-20. század elején élt lakosság használati tárgyai mutatják, közöttük külön csoportot alkotnak Deák István pentelei fazekasmester munkái.
Az egykori mezőváros 20. század elejének emlékei Nagy Gyula ezermester géplakatos alkotási és Berán Lajos érméi, plakettjei.
Végül az új város történetéhez tartozó érmék, jelvények, plakettek is megtekinthetők a kiállított tárgyak között.
 
A látványtár az első olyan tér az Intercisa Múzeumban, amely mozgáskorlátozottak számára is akadálymentesen megtekinthető. Az építészeti, belsőépítészeti és technikai megoldások azt teszik lehetővé, hogy a látogatók XXI. századi körülmények között találkozhassanak a két vagy akár hat évezreddel ezelőtti kultúrák ma is érvényes értékeivel.
 
Írta: Buza Andrea