Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig, szombaton 14-18 óráig.

VÁROSTÖRTÉNET EGY KICSIT MÁSKÉPPEN - 5. RÉSZ

2023. november 11.

A régi, a papírgyári, az új vagy ide sorolhatnám még a vasúti pályaudvar mellettit is. Hogy mire gondolok? Hát a víztornyokra. És ezeken kívül is van, pontosabban volt egy. Ez volt az első víztorony, mely ugyan fából épült, mégis az első időkben nagy szolgálatot tett a város építésénél.

A korabeli fotók megörökítették és bár réges-régen elbontották, nem árt tudnunk a létezéséről.

Kedves Ismerőseink, Látogatóink, jöjjön sorozatunk következő része:

Az építkezés kezdetén sok nehézséggel találták szembe magukat a városépítők. A vízhiány mindennapi problémának számított. Hiába fúrták a kutakat, a víz valahogy csak nem akart „jönni”.

A vízhiány az épületek mellett jelentette a legtöbb gondot. Az első tavaszon a hengermű helyén álló tanyából hordták a vizet lajtoskocsival, azonban a kút hamar kiapadt. Ezután a Béke téren próbáltak kutat fúrni, de nem tört fel a víz. Egy ideiglenes megoldással benzineshordókra ácsolt úszó tutajt készítettek, melynek szivattyúja a Dunáról szállította a vizet a Radarba és a Kohász utcáig.

A fúrt kutak építése az első nyáron kezdődött el a Szalki-szigeten. Akkoriban lajtoskocsi hozta az ivóvizet a közeli Dunaföldvárról, sőt, még Budapestről is. 1950 decemberére üzembe helyezhették a szigeti kiskutakat, mert egy jelentés arról számolt be, hogy a IV. (Május 1.) utca 5. kockájába bekötötték az ivóvizet.

„A mai Barátság iskola helyén fából ácsolt víztorony állt, amiről egy ködös őszi napon az a hír járta, hogy összedőlt. Még Rákosi Mátyás is foglalkozott a történtekkel, amiből azonban csak a köd csalóka játéka volt igaz.” – olvashatjuk Miskolczi Miklós egyik könyvében.

Ez a bizonyos fa víztorony volt az építkezés első víztornya.  Miskolczi Miklós írását pedig annyiban kell kiegészíteni, hogy az egykori Barátság iskola helyén, hiszen azt azóta már elbontották. Ha a fiatalabb generációnak szeretnénk elmagyarázni merre is volt egykor a víztorony, azt mondjuk, hogy a mai Lidl helyén.

A tornyot már az építkezés első hónapjaiban felállíthatták és valószínűleg akkor bontották el, amikor 1952 tavaszán elkészült „az új”, ami nekünk „a régi”, vagyis az, amelyik az Építők útja mellett, a Május 1. utcával szemben áll.

Történetéről nem sok tudható, így szavak helyett meséljenek inkább a korabeli fényképek, egy rajz és egy filmhíradó részlete.

Hodik Mónika