Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig, szombaton 14-18 óráig.

VÁROSTÖRTÉNET EGY KICSIT MÁSKÉPPEN - 16. RÉSZ

2024. március 16.

Egy szobor. De nekünk nem csak egy szobor. Évtizedek óta megszokott helyén áll, pontosabban ül. Ül egy fatörzs tetején öntelten egy maci, a Mackó, a mi Mackónk, így nagybetűvel.

Kedves Ismerőseink, Látogatóink, a heti blog szóljon róla, Somogyi József Öntelt mackójáról:

Ikonikus hely van bőven a városban, ilyen mostani helyszínünk is az Építők útja, Május 1. utca találkozásánál. Ott, ahol az iskola kerítése és a két utca majdnem összeér, van egy fákkal, bokrokkal beültetett terület, ha úgy tetszik egy kicsi parkocska, benne két paddal, egy szökőkúttal, közepén a Mackóval.

Talán nincs is olyan család a városban, akinek ne lenne egy-két fényképe, melyeken ott láthatóak a gyerekek, esetleg valamelyik családtag büszkén pózolva a Mackó mellett vagy éppen a mozi előtti téren a békákon ülve. Nem egy olyan fotó készült, ahol évtizedek múltával ugyanazok állnak modellt ugyanott. Az egykori gyerekekből felnőttek lettek, a szülőkből nagyszülők, csak a Maci a régi, nem öregszik semmit sem.

Az ember azt gondolná, hogy a mi öntelt Macink mindig is ott volt az Építők útja mentén, pedig nem így van.

A több mint 2 méter magas szobor készítésének dátumát nem ismerjük, és az elhelyezéséről is eddig azt olvashattuk, hogy 1953-ban vagy 1955-ben került a helyére. Azonban hiába keressük, a korai képeken a szobor még nem látható. Mint már sokszor, most is a helyi újság segített a dologban. Egy 1954. decemberi cikkben azt olvashatjuk, hogy a Korsós lánnyal és a Vincellér fiúval együtt nemsokára elhelyezik őket, kit-kit a maga helyére. Aztán a következő híradás már 1955 őszéről való. Ebből az derül ki, hogy a Mackón kívül mindkét alkotás még abban az évben kikerül a mozi előtti térre, de „a Medve-szobor felállítására csak jövőre kerül sor.”

A szobor következő említése már 1957-re esik, a júniusi cikk címe „Az elfelejtett mackó” címet kapta. A rövid hírből kiderül, hogy a szobrot még mindig nem állították fel, és bár évek óta a helyén van, de a városlakók mégsem láthatják, mert deszkák közé zárták. Valahogy megfelejtkeztek róla és ő csak arra várt, hogy előbújhasson börtönéből. Erre már nem kellett sokáig várnia, december elején azt olvashatjuk, hogy a Mackó végre előbújt rejtekhelyéről. Mint a kishírből kiderül: „Bizonyára a gyerekek körülrajongott kedvence lesz, de a szerelmesek is adhatnak itt egymásnak találkát.” Van egy 1957. novemberi MTI-s képünk is, melyen az látszik, hogy a Mackó köré szökőkút épül. Az 1954-es szoborállítás végül 1957-ig tolódott, de a lényeg a lényeg, hogy megtörtént.

A gyerekek kedvence lett hamar, ezt minden városlakó elmondja, ha a Maci szóba kerül. És a „szerelmes rész” is igaz volt, olyannyira, hogy a városban forgatott Kölyök című film egyik jelenete is ezt mutatja be. A filmnek azonban van egy kis érdekessége. Az ominózus jelenet a régi víztoronynál játszódik, ahol a kellemes hangulatú parkban ott láthatjuk a Mackót. (http://dunaujvarosmesel.hu/2017/11/23/itt-a-maci-hol-a-maci/?fbclid=IwAR1XNba98GhJ0fKJxC7KZu0xeKjJsbtS3AM3VEWp4EbO3ZHt-Zc-Sv2p4cg)

De hogy is lehetséges ez? Nos, ez a Maci nem az a Maci, ő csak egy díszlet. Amikor a film elején Törőcsik Mari fut az Építők útján, akkor néhány pillanatra látható a szobor az eredeti helyén. Úgy esett, hogy 1959 nyarán egy rövid ideig Sztálinvárosnak két Mackója is volt, aztán a filmesek elmentek és velük együtt nyilván a másik maci is. Előtte is egy volt és azóta is egy van, nekünk ő pont elég és legyen is ott még nagyon-nagyon sokáig.  

Annak idején a szökőkút köré virágokat ültettek, melyek mára már eltűntek, helyettük csak a térkő van és a fű. A kút köré padok kerültek, számuk azonban az évek során egyre kevesebb lett. Régen 3 nagy ezüstfenyő előtt önteltkedett, mára már a zöld növényzet megváltozott, de a mi Mackónk ott van, ott ül már nagyjából 70 éve.

Hodik Mónika