Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

DUNAPENTELE, SZTÁLINVÁROS, DUNAÚJVÁROS AZ IDŐ SODRÁBAN - 3.RÉSZ

2022. március 4.

Az ifjúság városa

 

A kezdetben még csak férfiakból és nőkből álló építkezésen idővel megjelentek a gyerekek. Az építők hozták magukkal családjaikat és már itt a városban is egyre több kis sztálinvárosi született.

1951 őszén nyitotta meg kapuit az első óvoda, amely az állandóan növekvő gyermeklétszám miatt már 1952-ben kevésnek bizonyult. Szintén korán megnyílt az első bölcsőde, mely a közeli Rácalmáson működő bölcsődével és óvodával együtt „fogadta” az apróságokat.

Az állandó helyhiány folyamatos problémát jelentett, kevésnek bizonyultak a meglévő bölcsődék, óvodák és iskolák. Az óvodaépítést például szigorú normák igazították a lakások számához, melyek nem vették figyelembe a lakosság egészen alacsony átlagéletkorát.

1958 után megnőtt az óvodák iránti igény. Ez egyrészt a gyerekek létszámának növekedésével magyarázható, másrészt a könnyűipari üzemek felszippantották a női munkaerőt, így a férőhelyek ismét kevésnek bizonyultak. 1959-ben a technikumi kétszáz személyes óvoda megnyitása csökkentette a bölcsődék zsúfoltságát, s lehetővé tette a felmerülő igények kielégítését.

A bölcsődék száma is folyamatosan emelkedett. Az új városban az első ilyen jellegű intézmény a volt Makszimenkó közben működött. Idővel 4 darab épült típusterv alapján a Kossuth Lajos és a Bartók Béla utcában, a Liszt Ferenc kertben és a Kodály Zoltán utcában. Az évtized végén bölcsőde nyílt még a Szülőotthon épületében, majd az újonnan megépült városrészekben is.

A tanács állandó problémája volt a gyerekek elhelyezése, de az idő múlásával egyre több ilyen intézményt nyitottak, városrészenként volt mindegyikből, és számuk az évek folyamán csak nőtt.

Az iskolák helyzete sem volt jobb. Az 1951 őszén megnyílt 20 tantermes (Vasvári) kezdetben rengeteg intézménynek adott otthont. A helyzeten némelyest segített a következő év őszén (1952) átadott 10 tantermes (ma a Móricz), de az igazi változást csak az 1958-ban megnyitott Ságvári iskola jelentette. A tanítás először csupán 16 osztályteremmel indult, ami még így is nagy előrelépést jelentett.

Aztán, ahogy nőtt a város, jöttek újabb és újabb iskolák.

Írta: Nagyné Hodik Mónika történész