Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

DUNAPENTELE, SZTÁLINVÁROS, DUNAÚJVÁROS AZ IDŐ SODRÁBAN - 6.RÉSZ

2022. április 20.

A panel és az új építési technika

 

Az első évtized házai még szinte kizárólag téglából épültek. Az 50-es évek végétől a városi tervezőirodában új építési technikán kezdtek el gondolkozni. A habosított kohósalakból épült kísérleti panelek az akkori Mező Imre utcában országszerte újdonságnak számítottak. Az első ház építése 1958 októberében kezdődött. A három panelépület szobafal nagyságú elemeit még a helyszínen készítették és toronydaru segítségével emelték a helyükre. Az új építési módszer sajátossága, hogy mindössze 5-6 munkás elég volt az egész épület összeszereléséhez. Az 50-es évek végén nem csak panel készült kohósalak felhasználásával, a Vidám Parkkal szemben 1958 nyarán átadták az első habsalak kislakást.

Nem sokkal később, a 60-as évek elején az épületelemgyárban beindult a házgyári termelés, az igazi nagypaneles technológia. Az új technika bevezetésével lényegesen lerövidültek a lakóépületek kivitelezési munkálatai és a vakolást sem kellett néhány évente megismételni.

A Mező Imre utcai (ma Széchenyi park) paneleket követték az akkori Asztalos János utca lakóépületei, azután a Barátság, a Dózsa I., a Castrum, a Dózsa II. városrész és végül a Béke paneljei.

Akkoriban úgy gondolták ideiglenes épületek lesznek, és néhány évtized után le kell cserélni őket. A megjósolt időt jócskán meghaladták már, a panel 2020-ban ünnepelte 60. születésnapját. És bár van hibája bőven, mindezekkel együtt ma már elképzelhetetlen lenne nélkülük az élet.

 

Írta: Nagyné Hodik Mónika történész