Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

DUNAPENTELE, SZTÁLINVÁROS, DUNAÚJVÁROS AZ IDŐ SODRÁBAN - 17.RÉSZ

2022. augusztus 8.

A várost és a gyárat születése pillanatától érdeklődés vette körül, hiszen az I. ötéves terv legfontosabb célkitűzése az volt, hogy megépüljön a vaskohászati kombinát és a hozzá kapcsolódó lakótelep, majd a város.

Jöttek hozzánk külföldről és belföldről egyaránt, volt olyan időszak, hogy egymásnak adták a kilincset. Kezdetben az épülő vasműre és hazánk első szocialista városára voltak kíváncsiak.

Később aztán ezek a látogatások ritkultak, de továbbra is szép számmal jöttek a delegációk. Szinte kötelező volt eljönni és megnézni nemcsak Sztálinvárost, hanem a gyárat is. Ilyenkor büszkén mutogatták az éppen átadott újabb gyáregységet és a folyamatosan terjeszkedő várost.

Akik pedig itt jártak, mind beleírtak a város és a vasmű vendégkönyvébe, melyekből az évek folyamán jó néhány összegyűlt.

Tavaly óta a múzeum letétként őriz 4 ilyen könyvet, melyek az önkormányzat tulajdonát képezik.  Bennük bejegyzések és aláírások találhatóak a sztálinvárosi és a dunaújvárosi időkből.

A kiállításban a teljesség igénye nélkül szemezgettünk az ismertebb nevek közül.  A városban járt Ny. Sz. Hruscsov, Sukarno, J. B. Tito és J. A. Gagarin is.

Írta: Nagyné Hodik Mónika történész