Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

2022. FEBRUÁR HÓNAP MŰTÁRGYA - FÁBÓL KÉSZÜLT AVAR SZÍJVÉG-BETÉT RÁCALMÁSRÓL

2022. február 3.

Fából készült avar szíjvég-betét Rácalmásról

 

Az avar kori (Kr. u. 567-811) férfisírok leglátványosabb leletei általában a ruházatot a derékon összeszorító öv díszes veretei. Ezek készülhettek aranyból, ezüstből, bronzból, attól függően, hogy milyen volt a tulajdonos társadalmi és gazdasági helyzete. A korai avar korban ezeket az övdíszeket általában préseléssel állították elő. 1971-ben egy avar temető részletét tárta fel az Intercisa Múzeum Rácalmás–Rózsamajorban. A 106. sírban is előkerültek az övet díszítő ezüst szíjvégek. A sír különlegességét mégsem ezek adják, hanem egy egyszerű falapocska, amelyet szíjvég formájúra faragtak ki. (1. kép)

A fa régen sokkal gyakoribb nyersanyag volt, mint ma. Számos olyan tárgyat, amit mostanában fémből, kerámiából, műanyagból készítenek, még száz ével ezelőtt is fából faragtak. Nem volt ez máshogy a nomád népeknél sem. Sajnos a magyarországi éghajlat és talaj nem kedvez a szervesanyag megmaradásának. Belső-Ázsia hidegebb, szárazabb éghajlata viszont számos sírban megőrizte nekünk az egykori fafaragók csodáit. (2. kép)

Ezekből a szerencsés leletekből tudjuk, hogy a nomád népek nemcsak fémből, féldrágakövekből, csontból faragtak öv- és egyéb díszeket, hanem fából is. (3. kép) Ezeket gyakran festették, vagy aranyfóliával vonták be. (4. kép) Van olyan elképzelés is, hogy csak a temetkezési szertartás céljára készítették őket, hogy mágikus okból helyettesítsék velük az eredeti fémdíszeket. Az övkészletek között azonban vannak olyanok is, amelyeknek nem minden darabja egyforma állapotú, tehát valószínűleg az életben is használták őket, és a sérülteket újabbakkal pótolták, (5. kép) ráadásul a sírokba tettek fémtárgyakat is.

A rácalmási falapocska (2,56 cm×1,29 cm×1,8 mm) mégsem ilyen övdísz, mert nem találunk rajta olyan lyukakat, amelyeknél fogva fel lehetne erősíteni a szíjra, ráadásul valamivel kisebb is, mint a fémből készített szíjvégek. (6. kép) Sajnos előkerülési körülményeit nem ismerjük, de valószínű, hogy eredetileg nem önállóan, hanem a fémszíjvégek üreges belsejének kitöltésére használták. A tárgy nem pontosan illik bele az épen maradt szíjvégekbe, amelyeknek felső felét az övszíj töltötte ki. A falapocska funkciója valószínűleg az volt, hogy némi tartást adjon a vékony rézlapból és ezüstfóliából préselt tárgynak. A fa néhol kizöldült, amit a korrodálódó réz okozott. (7. kép)

Az 54. sírban is találtak egy hasonló, némileg nagyobb fabetét. (7,29 cm×1,99 cm×1,7 mm) Ebből a sírban nem maradtak meg a fémszíjvégek, de a kékeszöld foltok és a felerősítést szolgáló lyukak hiánya igazolják, hogy ez esetben is egy fémtárgy, egy nagy szíjvég fabetétjével van dolgunk. (8-9. kép)

Keszi Tamás

régész

 

Irodalom:

TÖRBAT, TS.–GISCARD, P.-H.–BATSÜKH, D.: First Excavation of Pazyryk Kurgans in Mongolian Altai. In: Current Archaeological Research in Mongolia. Papers from the First International Conference on “Archaeological Research in Mongolia” Held in Ulaanbaatar, August 19th–23rd, 2007. Edited by Jan Bemmann–Hermann Parzinger–Ernst Pohl–Damdinsüren Tseveendorzh. 2009. 221-230.

КУБАРЕВ, В.Д.: Алтай – древняя сокровищница Азии (Вместо заключения). In: Алтай в кругу евразийских древностей. Отв. ред. А.П. Деревянко, В.И. Молодин. Новосибирск, 2016. 561-576.

КУБАРЕВ, В.Д.–ШУЛЬГА, П.И.: Пазырыкская культура (курганы Чуи и Урсула). Барнаул, 2007.

КУБАРЕВ Г.В.: Культура древних тюрок Алтая (по материалам погребальных памятников). Новосибирск, 2005.

КУБАРЕВ Г.В.–ПОЗДНЯКОВ Д.В.–СЛЮСАРЕНКО И.Ю.: Материалы из пазырыкских курганов 1 и 3 могильника Уландрык I (раскопки В.Д. Кубарева 1960-х и 2000-х годов). In: Алтай в кругу евразийских древностей. Отв. ред. А.П. Деревянко, В.И. Молодин. Новосибирск, 2016. 286-306.

РАЕВ, Б. А.: Гагатовые пряжки из Жутовского могильника. Археологические признаки миграций. In: Ex Ungue Leonem: Сборник статей к 90-летию Льва Самуиловича Клейна. Отв. ред. Л. Б. Вишняцкий. Санкт-Петербург, 2017. 291-305.

СТЕПАНОВА, Е.В.: Реконструкция скифского седла из Пазырыкского кургана 3. In: Алтай в кругу евразийских древностей. Отв. ред. А.П. Деревянко, В.И. Молодин. Новосибирск, 2016. 306-336.

ЯЦЕНКО С.А.: Тюрки: мужской костюм в китайском искусстве. In: Западный Тюркский каганат. Атлас. Рук. проекта: А. Досымбаева–М. Жолдасбеков. Астана, 2013.578-583.