Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

Pleidell János festőművész emlékkiállítása

2018. szeptember 5.

2018. szeptember 14. 17 óra

MEGHÍVÓ

Intercisa Múzeum tisztelettel meghívja önt és családját

PLEIDELL JÁNOS
(1915-2007)
festőművész emlékkiállítására

 

megnyitó:

 2018.SZEPTEMBER 14.  17 ÓRA

megnyitja:

 KRATOCHWILL MIMI

művészettörténész

a kiállítást rendezte:

ROHONCZI „ROHO” ISTVÁN

közreműködnek:

SÁNDOR FRIGYES AMI

növendékei

 

a kiállítás megtekinthető:

2018.OKTÓBER 14.

Németh Andrea
fotóművész

Pleidell János
festőművészről készült
fotói

 

Pleidell János a római iskolának nevezett művészeti irányzat egyik utolsó jeles képviselője. Prágában, Párizsban, majd Budapesten végezte tanulmányait. Önazonosságának megőrzésében, tehetségének kibontakoztatásában mesterre, segítőtársra talált Aba Novák Vilmosban, a római iskola legnagyobb alkotójában.

A római iskola az olasz neoklasszicizmus, a novecento művészetének magyar változata. Pleidell János olaszországi útjain mély benyomást tett a reneszánsz művészet emberközpontúsága, gazdag formavilága. De ennél is erősebben hatottak rá az ókeresztény freskók, a római reliefek klasszikus arányai, az etruszk vázák dekoratív szépségű képei. Pleidell János érzékeny, színgazdag festészete főként az itáliai kisvárosok hangulatos, mesét és realitást ötvöző világából merít témát, más képein a pannon táj, a szelíd biblikus szépségű Balaton-felvidék, Aszófő, Füred, a Tihanyi-félsziget, a Balaton jelenik meg. A teremtő művésznek a nagy egésszel, a természeten túli egyetemessel létrejött harmóniája jellemzi. Képein csend van, megállt az idő. Tájképein vallásos és bibliai jeleneteket jelenít meg. Emberábrázolásában a klasszicitás hűvösségét követi, karakterábrázolása a groteszk felé hajlik. Avatott ábrázolója a magyar vidék népművészeti hagyományainak (busójárás).
Táj-és városképeire a nemritkán merész, de mindig megkapó és kellemes színfantázia, s a formai expressziónak tartózkodó mérséklete jellemző. Sejtelmes hangulatú, szimbolikus, szürrealista kompozícióin a kozmosszal kapcsolatos festői problémák kifejezése foglalkoztatja.  Pleidell János a Balaton festője. Balatoni képei a táj és az ember közvetlen kapcsolatát, a lélek lírai rezdüléseit érzékeltetik- a festészet nyelvén. A belső tájat festi, a látvány igézetét: a páradús levegőt, szétáradó napfényt, a fényben fürdő tárgyakat, a lebegő vízi tündérek táncát, a pasztellszínek finom árnyalataival. Művészetét a keresztény szellemiség hatja át.

Pleidell János – hét évtizeden át –mindig az egészet nézte, a „mindenséggel” mérte magát. Tanult a 20. század stílusirányzataitól, de egyikkel sem azonosult, voltak mesterei, de egyiket sem utánozta. A gyorsan változó időben is hű maradt önmagához is.

Kratochwill Mimi

művészettörténész

Elérhetőségek:

Tel: 06- 25/411-315, 06- 25/408-970

E-mail: intercisamuz@gmail.com

web: www.intercisamuzeum.hu 

facebook: Intercisa Múzeum

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, D-online, InfoDunaújváros, Dunaújvárosi Hírlap, Szuperinfó, D+TV, Rádió24, ArtKalauz,museum.hu