Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

Pásztor Bertalannak, az " Esterházyak az ár ellen" című dráma írójának az Irodalmi estje

2018. január 23.

2018. február 15. 16 óra

M E G H Í V Ó  

A Magyar Írószövetség, Vörösmarty Társaság és az Intercisa Múzeum szeretettel meghívja Önt és kedves családját,

Pásztor Bertalannak, az " Esterházyak az ár ellen" című dráma írójának

Irodalmi estjére

A szerzővel beszélget Bobory Zoltán, író


A műből a VI. jelenetet felolvassa Pálfalvi János és Pásztor Bertalan.

Időpont: 2018. február 15. csütörtök, 16:00 óra

Helyszín: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 4., Intercisa Múzeum, II. emelet előadóterem

 

Az „Esterházyak az ár ellen” című  dráma a Magyar Írószövetség elnökével, Szentmártoni Jánossal és a székesfehérvári Vörösmarty Társaság elnökével, Bobory Zoltánnal közös megállapodás alapján jött létre.

Gróf Esterházy János előkelő nemesi családból származott, a felvidék egyik legjelentősebb politikusa, aki a szlovák parlament képviselője volt. A szlovákiai magyarság védelmezőjeként egyedül ő nem szavazta meg  a szlovákiai zsidók deportálásáról szóló törvényt a pozsonyi parlamentben. Tudatában volt annak, hogy a szavazás politikai precedens értékű lehet. Amennyiben megszavazza egy kisebbség kihurcolásának elvi lehetőségét, úgy lehetővé teszi, hogy egy hasonló törvény a későbbiekben a magyar kisebbséget sújtsa. Felismerte, hogy a szavazata politikai öngyilkossággal lett volna egyenlő. 1944-ben zsidók százait mentette meg a koncentrációs tábortól, segített a szökésben, így számos főrangú tisztet is megmentett. A Gestapo körözte, Gustáv Husák utasítására letartóztatták és átadták a szovjet titkosszolgálatnak, majd Moszkvában, 1945 júniusában arra kényszerítették, hogy egy tömörített vádiratot írjon alá, amiben elismeri, az egyébként koholt vádakat és bűnösnek vallja magát. Csehszlovák kommunisták börtönében halt meg 1957-ben.

A belépés ingyenes!

Elérhetőségek:

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Honlap: www.intercisamuzeum.hu

Facebook: Intercisa Múzeum

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Önkormányzata, D-online, InfoDunaújváros, Dunaújvárosi Hírlap, Szuperinfó, Rádió24, D+TV, ArtKalauz, museum.hu