Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig, szombaton 14-18 óráig.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017.

2017. szeptember 15.

2017. szeptember 25. 8 óra

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2017.

 

INTERCISA MÚZEUM – MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

2017. 09.25. - 2017.11.12.

PROGRAMOK:

1.      Kulturális tereink másként – Múzeum az egész város – Séta és vezetés a dunaújvárosi Szocreál tanösvényen - Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! –Irodalmi (cool) túra

Felkínált programok:

Séta, vezetéssel a Szocreál Tanösvényen október 1-29. között, a vezetést Kronászt Margit történész tartja.
Időpont (előzetes bejelentkezéssel):
Szocreál Tanösvény: szerdánként, kezdés: 14:00 óra, gyülekező az Intercisa Múzeum előtt. A városnézés az Intercisa Múzeumtól kezdődik.
Szíveskedjenek érdeklődni az időjárási viszonyokról, mielőtt útnak indulnak.
 

Időpontok:

2017.október 4. szerda 14 óra
2017.október 11. szerda 14 óra
2017. október 18. szerda 14 óra
A programon való részvétel belépődíj megvásárlásához kötött.

Belépődíjak:

Felnőttek: 700 Ft/fő
Diák, Nyugdíjas: 350 Ft/fő
A túra Dunaújváros belvárosában található épületek bemutatásával történik, melynek első állomása az Intercisa Múzeum lesz.
Várjuk felnőtt csoportok, iskolás osztályok jelentkezését az Intercisa Múzeum elérhetőségein:
(Kapcsolat, részvételi szándékjelzés, Tel: 06-25/411-315, E-mail: intercisamuz@gmail.com )

2.      Utazó Múzeum – múzeumi élmény a falakon kívül –Régészeti leletek a dunaújvárosi járásból” – bannerkiállítás általános-és középiskolákban, művelődési házakban

Felkínált programok:

A kiállításon 15 darab 200x100 cm méretű banneren, fényképek segítségével mutatunk be a Dunaújvárosi Járás területéről előkerült régészeti leleteket, az újkőkortól a XVIII.századig. A fotókon egyaránt szerepelnek a múzeum állandó kiállításában folyamatosan látható, valamint a raktárakban őrzött, csak ritkán, időszakos kiállításokon bemutatott tárgyak.

3.     
„Nyitott ajtó” – Intercisa Múzeum pincétől a padlásig felfedezésre vár!

Felkínált programok:

A látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, ismeretlen múzeumi tevékenységeket, és egyedi tárgyakat láthatnak. A pincétől a padlásig bejárhatják a múzeum összes olyan helyiségét muzeológus vezetésével, amit hagyományos belépőjeggyel nem láthatnának.
A vezetést: Buza Andrea és Keszi Tamás régészek tartják.
Részvétel (előzetes bejelentkezéssel): keddtől – péntekig minden héten az Őszi Fesztivál ideje alatt!
A programon való részvétel: ingyenes.
Kapcsolatfelvétel, részvételi szándék jelzés: Tel: 06-25/411-315, e-mail: intercisamuz@gmail.com.


4.      Mesterek és alkotók – Fazekas mesterség régen és ma. Előadás és kerámia-alkotó est Németh Nóra fazekassal

Felkínált programok:

Fazekas bemutató és előadás időpontja: 2017. október 10. kedd. 16:00-20:00 óra.

Az előadást Németh Nóra fazekasmester tartja, a múzeum II. emeleti előadótermében. A népi kultúra elképzelhetetlen az egykori fazekas mesterek munkái nélkül, ezért szeretnénk a mesterséget a bemutatóval közelebb hozni a látogatóinkhoz.

A részvétel az előadáson díjtalan, a kézműves alkotóesten a részvétel korlátozott számban és az anyagköltség kifizetésével lehetséges.

Regisztráció és az egyes alkotások ára: http://bogrec.hu/alkotonap-jelentkezes-dunaujvaros/ , ezzel kapcsolatos kérdéseiket kérjük, az info@bogrec.hu címre szíveskedjenek írni, és a 06-20/937-4119 telefonszámon tehetik fel.
A kézműves program 12 éven felülieknek ajánlott.

Németh Nóra fazekas 2015 óta foglalkozik kézműves használati tárgyak készítésével kisvállalkozóként. Az este folyamán először egy rövid előadásban fog mesélni kézműves alkotóként bejárt útjáról,  a hagyományos magyar fazekas mesterséghez való viszonyáról és egy mai kézműves kisvállalkozás titkairól és saját praktikáiról. Ezután az érdeklődők bele is kóstolhatnak a mesterség fortélyaiba: saját mintáikkal díszíthetik ki az előre kiválasztott, előkészített alkotásokat. Megközelítőleg kétórás program után fondű-készítés és kötetlen beszélgetés zárja az estet. A délután folyamán lehetőség lesz vásárolni a fazekas-termékekből.

5.         A lámpás én vagyok –Tanárok éjszakája – Történeti előadások az Intercisa Múzeumban. Megújult múzeumpedagógiai kínálat

Felkínált programok:

Történeti előadásaink bemutatása pedagógusok számára, melyek remek kiegészítői az órai tananyagnak, hiszen informatívak, ismeretterjesztők, emellett az érettségire készülő osztályok számára is kitűnően hasznosíthatóak.
Az előadást Kronászt Margit történész tartja, 2017. október 25. szerda 17 órakor a múzeum II. emeleti előadótermében. Előzetes bejelentkezés szükséges! Regisztráció végső határideje: 2017. október 16-ig.
Kapcsolat, részvételi szándék jelzése: Tel: 06-25/411-315, E-mail:intercisamuz@gmail.com.
A programon való részvétel: ingyenes.

Az előadások témái egyaránt foglalkoznak egyetemes és magyar történelemmel, szerepel az életmód-, hely-, építészet- és hadtörténet is. Az előadások témái széleskörű kínálatot mutatnak, melyek az időt tekintve a középkortól kezdve egészen Magellán Föld körüli útjával is foglalkozik. Az előadásaink között szerepel: a viktoriánus építészet vagy 1848-as forradalom is, azonban nem feledkezhetünk meg az I. és a II. világháborúról és a helytörténeti eseményekről sem. Helytörténeti vonatkozású témák között megtalálható: Dunapentele dualizmus kori élete vagy a helyi egészségügy. Jelenleg kidolgozás alatt van több előadásunk: Sissi, városépítés és szocreál stílus, sztálinvárosi nők.

Minden témához power pointos vetítés és gazdag képi anyag tartozik, emellett a pedagógusok kérhetnek feladatlapokat, amelyeket úgy állítottunk össze, hogy a múzeumban, vagy akár az iskolában is hasznosítani tudnak. Kitűnő tudásfelmérőként hasznosíthatóak, ezáltal visszacsatolást kapnak a diákok figyelméről és tudásáról.6.  Múzeumi Őszbúcsúztató – Családi délután az Intercisa Múzeumban

Felkínált programok:

Ismeretterjesztő előadásokkal, őszies hangulatú kézműves programokkal és Márton napi hagyományokra épülő foglalkozásokkal várjuk látogatóinkat.

Időpont: 2017. november 11. szombat 14-18 óráig.

Helyszín: Intercisa Múzeum

Részvétel: ingyenes