Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

Idővonal - Az acél szépsége - Emlékezés Horváth Istvánra

2020. szeptember 8.

2020. szeptember 18. 17 óra

 

 Az Intercisa Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját,
 
Szente Tünde (szerk.) – Idővonal – Az acél szépsége
 
Emlékezés Horváth Istvánra

című 

könyvbemutatóra
 
 2020. szeptember 18. péntek, 17 óra

Helyszín: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 4. Intercisa Múzeum II. emeleti előadóteremA hazai ipar története új kiadvánnyal gazdagodott „Az acél szépsége” címmel, amely a Dunaferr egykori elnök-vezérigazgatójáról, Horváth Istvánról emlékezik meg. 

Az acél szépsége
A hazai ipar története új kiadvánnyal gazdagodott „Az acél szépsége” címmel, amelyben a Dunaferr egykori elnök-vezérigazgatójára, Horváth Istvánra emlékeznek a szakma jeles képviselői, jó néhány vezetőtársa és mindazok, akiknek pályáját nagyban meghatározták a rendszerváltást követő évtized társadalmi, gazdasági és politikai változásai.
Az előszót jegyző dr. Chikán Attila 1991 és 1998 között volt a Dunaferr Felügyelő Bizottságának elnöke: „Ezek az évek hazánk történelmi átalakulásának botladozó lépsekkel megjárt, de optimista időszakát jelentették. Az új feltételek még a gazdag tapasztalatokkal rendelkezők számára is sok újdonságot hoztak, együtt tanultuk a piacgazdaság gyakorlatát. A Dunaferr sikertörténet volt: az acélipar iránt érzett, sok év alatt sem csökkenő mély tisztelettel léptem át a kapuját az ország akkor legnagyobb termelő vállalatának, amely szimbóluma is lehetett az átalakulásnak szocialista nagyvállalatból sikeres piacgazdasági szereplővé. Sok órát töltöttem Pistával és munkatársaival, de vele kettesben is, gondolkodva a turbulens körülmények közötti helytállás lehetőségein. Az évek során kapcsolatunk a tárgyszerű szakmai tartalom megtartása mellett személyessé, barátivá vált. A Dunaferrnek és Dunaújvárosnak szerencséje volt, hogy ezekben az években Horváth István volt az elnök-vezérigazgató” – gondolatokkal ajánlja az olvasók figyelmébe dr. Chikán Attila „Az acél szépsége” című kötetet.

Ami pedig a címválasztásokat illeti, „Időkerék” címmel jelent meg 2006-ban a Dunaferr Dunai Vasmű elnök-vezérigazgatójának visszaemlékezés kötete. Nyolc évre rá, 2014. június 1-jén Horváth István befejezte földi létét, hogy azután a 72. születésnapját megelőző napon, 2014. június 16-án családtagjai, barátai, közeli munkatársai utolsó útjára kísérjék a Szent Gellért Plébániatemplom Urnatemetőjébe. Az „Időkerék” megszűnt forogni, elcsendesedett, megállt. Az Idővonal tart az Univerzumba…

A könyv címadó visszaemlékezése dr. Menyhárt Ferenchez, a Lemezalakító Kft. egykori ügyvezető igazgatójához fűződik: „István a gimnáziumi tanulmányaiból elmélyült humán szemléletet hozott magával. Villamosmérnökként ezt a tudást ötvözte az anyag belső lényegét ismerő, természettudományos műveltséggel. Az acélban a sokoldalúan hasznosítható terméket, a jövőt látta. Tisztelte a fémet, és azt a csodát, ahogy a földalatti, elrejtett ásványokból egyszer csak megjelenik a Ferrum, az égi fém, az an-bar, ahogy a sumér nyelvben nevezik. Valami olyan varázsa van, hogy aki ember a különböző munkafolyamatokban a vassal kapcsolatba kerül, annak minden feldolgozási fázisa tetszik.”
A kötet gazdag képanyaga a dunaújvárosi vas- és acélszobrász alkotótelepek alkotásairól illetve azok részleteiről készült, ezzel is hangsúlyozva a Dunaferr értékteremtő, művészetpártoló tevékenységét. „Hálával gondolok arra az időszakra, amikor még volt „MŰTERMEM”, ugyanis így hívtuk Móder Rezső barátommal a GYÁRAT. Miként elődeiét, így Horváth István támogatását is mindvégig élveztük.” – vall a korszakról a kötetben szintén megszólaló Friedrich Ferenc szobrászművész, aki Birkás Istvánnal, Reszler Ernesztinnel és Erdész Lászlóval közösen elindította az Amatőr Képzőművészeti Műhelyt, a Dunaújvárosi Vas- és Acélszobrász Alkotótelepek elődjét.
A visszaemlékezők sorában találjuk dr. professzor emeritus Farkas Ottót, dr. Tardy Pált, dr. Domanovszky Sándort, összesen harmincöten szólalnak meg.

A kiadvány a Rolling Nyomda gondozásában jelent meg – felelős szerk.: Szente Tünde, olvasószerk.: Munkácsi Imre, lektor: Menyhártné dr. Zsiros Mária, borítóterv, tipográfia, képszerkesztés és fotók: Várnai Gyula -, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában szerezhető be, illetve hamarosan a Tourinformban is megvásárolható.

Az ünnepélyes könyvbemutató időpontja és helye: 2020. szeptember 18. péntek, 17 óra, Intercisa Múzeum

A megjelenteket köszönti: Farkas Lajos, múzeumigazgató.

kötetet bemutatja: Szente Tünde, szociológus, a kézirat szerkesztője.

A könyvbemutatót követően is megvásárolható lesz Az acél szépsége című kiadvány.

A programon való részvétel díjtalan.

Elérhetőség:

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, D-online, InfoDunaújváros, Dunaújvárosi Hírlap, Szuperinfó, Rádió24, ArtKalauz, museum.hu