Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig, szombaton 14-18 óráig.

Okos Márton - A magyar- lengyel barátság Erdélyből nézve

2017. november 9.

2017. november 17. 17 óra

M E G H Í V Ó

Dunaújváros Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és az Intercisa Múzeum szeretettel meghívja Önt és kedves családját,  

OKOS MÁRTON

Báthory –Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke

A MAGYAR-LENGYEL BARÁTSÁG ERDÉLYBŐL NÉZVE

című

előadására

2017. november 17. péntek, 17:00 óra

Helyszín: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 4., Intercisa Múzeum, II. emeleti előadóterem

 
Okos Márton Kalotaszegen született. 1988 elején erdélyi politikai menekültként érkezett Magyarországra. 1989 nyarán egyik menekülttársával tiltakozásul a Ceasescu-féle falurombolás ellen elgyalogoltak Párizsig, melyről könyve jelent meg.
A nagysikerű útikönyv a Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába címet viseli. A szerző szívesen dedikálja a könyveket a helyszínen.
A történelmi érdeklődése között fő helyen van a magyar-lengyel barátság története, melyet szeretne Erdély felé is kiterjeszteni a történelmi hagyományokra építve. Ezt szolgálva, pár éve megállapították a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesületet, melynek elnöke. 2015-ben ők adományozták a lengyelországi Jaroslaw városában lévő Bencés apátság –itt kezdte száműzetését II.Rákóczi Ferenc 1711-ben – részére a Rákóczi domborművet, mely kovásza lett a jaroszlóiak kezdeményezte Rákóczi Európa Kulturális Útvonal tervezetének. Tavaly ő volt az ötletgazdája és az egyesület kezdeményezte a Szent László-évet a magyar-lengyel-erdélyi történelmi barátság jegyében. S épp az Országos Lengyel Önkormányzat által szervezett Szent László konferencián jelentette be, hogy jövőre legyen: 2018 a Vallásszabadság-Világszabadság emlékéve, melyben szintén megtaláljuk a magyar-lengyel-erdélyi történelmi szálakat.

A szerző könyvbemutatóval egybekötött vetített, képes előadást tart.

Az előadáson való részvétel díjtalan.

Elérhetőségek:

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Honlap: www.intercisamuzeum.hu

Facebook: Intercisa Múzeum

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Önkormányzata, D-online, D+TV, InfoDunaújváros, Dunaújvárosi Hírlap, Szuperinfó, Rádió24,  ArtKalauz, museum.hu