Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig, szombaton 14-18 óráig.

Dr. Nagy Péter - A Rima vonzásában. Az ózdi helyi és gyári társadalom a késő dualizmustól az államosításig

2017. április 12.

2017. április 20. 15 óra 30 perc

 

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület

Vaskohászati Szakosztálya Dunaújvárosi Szervezetének vezetősége és az Intercisa Múzeum

tisztelettel meghívja a

 2017. április 20-án 1530-kor

kezdődő
KLUBNAPRA
 
A rendezvény helyszíne:
 
Intercisa Múzeum
(Dunaújváros, Városháza tér 4. II. emelet, előadóterem)

 
Napirenden:    A” Rima vonzásában” című könyv bemutatója.
 (Az ózdi helyi és gyári társadalom a késő dualizmustól az államosításig.)

Előadó:          Dr. Nagy Péter történész

Az előadáson való részvétel díjtalan.

A Napvilág Kiadó gondozásában 2016-ban jelent meg Nagy Péter „A Rima vonzásában – Az ózdi helyi és gyári társadalom a késő dualizmus az államosításig” című kötete, amelyet a szerző kiemelten a Rima egykori munkavállalóinak és családtagjainak ajánl. A sokéves, kiérlelt munka eredményeként megszületett monográfia településmarketing hatása sem elhanyagolható.

Napjainkban, ha Ózd nevét meghallja az olvasó, felsejlik az egykori virágzó iparváros, a magyar kohászat meghatározó központja. Ebben a kötetben a szerző nem hagyományos vállalattörténet megírására vállalkozik, hanem az ózdi gyári társadalom példáján mutatja be a magyar ipari társadalom, a munkásság kialakulását, tagolódását, ismérveit, jellegzetességeit, mindennapjait az 1880-as évektől a II. világháborút követő államosításig terjedő hat és fél évtizedben. A könyv szerzője az ózdi vasgyár és a környező települések társadalmának sajátosságait és strukturális változásait elemezve olyan kérdésekre keresi a választ, vajon a vasgyár létrehozása miként változtatta meg a helyi társadalmat, s hogyan zajlott ez a folyamat. Hogyan emelkedett ki Ózd a környező települések közül, hogyan lett a kisközségből város, s melyek voltak ennek a közjogi lépései, illetve térbeli, társadalmi következményei? – olvasható a keményborítású kötet hátoldalán.

A forrásmunkák sokaságát felvonultató Irodalomjegyzékben többek között olyan szerzők neveivel találkozhatunk, mint Andorka Rudolf, Angelusz Róbert, Beluszky Pál, Berend T. Iván, Erdei Ferenc, Ferge Zsuzsa, Horváth Sándor, Kemény István, Kiszely Gyula, Remport Zoltán, Valuch Tibor.
Nagy Péter: A Rima Vonzásában című, korabeli fotókkal gazdagon illusztrált, közel 400 oldalas kötet a Politikatörténeti Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom és Ismeretterjesztés továbbá Könyvkiadás Kollégiuma támogatásával jelent meg.
(Írta: Szente Tünde)


A háttéranyag teljes terjedelmében elérhető: Nagy Péter: A Rima vonzásában

A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében közreműködésére és aktív részvételére feltétlen számítunk. A helyszínen a könyv kedvezményes áron megvásárolható és a szerző szívesen dedikálja.

Bővebb felvilágosítás kérhető a 25/411-315 és 25/408-970 telefonszámokon, illetve:

e-mail: intercisamuz@gmail.com

web: www.intercisamuzeum.hu 

facebook: Intercisa Múzeum

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, D-online, InfoDunaújváros, Dunaújvárosi Hírlap, Szuperinfó, Rádió24, ArtKalauz, museum.hu