Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

ELISMERŐ OKLEVÉLBEN RÉSZESÜL AZ INTERCISA MÚZEUM

2017. május 17.

Elismerő oklevélben részesül az Intercisa Múzeum

 

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület – az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével – meghirdette „Az év múzeuma 2016” című pályázatot. A szakmai versenyen részt vett az Intercisa Múzeum pályázati anyaga is.

 A kiírók az Év Múzeuma díj kitüntető cím szakmai rangjával segítik az azt elnyerő intézmény további munkáját, és országos nyilvánosságot biztosítanak számára.

Az elbírálás alapja a muzeális intézmény kiemelkedő teljesítménye. A kiírók olyan intézményeket részesítettek elismerésben, melyek kitűntek komplex muzeológiai teljesítményükkel, kiállításaik témaválasztásának újszerűségével, és mindehhez eredeti megoldásokat alkalmaznak, valamint biztosítják a kulturális javak széleskörű hozzáférhetőségét és látogatóbarát szemléletet tanúsítanak.

A díjat olyan intézmény kaphatja,
– melynek munkáját a folyamatos stratégiai minőségfejlesztés határozza meg,
– amely figyelemmel kíséri és értékeli látogatóinak és felhasználóinak véleményét, és annak felhasználásával javít teljesítményén,
– amely innovatív szemlélettel működik,
– amely eredményeket ér el a közösségfejlesztés terén.

Az elbírálás alapja az előző évek intézményi munkájának komplex megítélése, ezen túl valamely szakmai területen elért kiemelkedő teljesítmény. A bírálók a korábbi évek eredményeit figyelembe véve értékelnek, tekintettel a szakmai koncepciók minőségére, megvalósulására. Fontos elbírálási szempont az adottságok és lehetőségek legteljesebb kiaknázásának igénye, a költséghatékonyság, valamint a muzeális intézmény eredményeinek társadalmi hasznosulása.

A bírálók a pályázó intézményeket önmagukhoz viszonyítva, az elmúlt esztendő(k)ben elért fejlődésüket tekintve értékelik. Nem mennyiségi, hanem minőségi szemlélettel kezelik a pályázatokat.

Pulszky Társaság - Magyar Múzeumok Egyesület véleménye a pályázatokról:

„Örülök, hogy az idei versenyben is valódi értékeket teremtő múzeumok és lelkes, elkötelezett múzeumi közösségek mérették meg magukat. A bíráló bizottság elismerései mind arról tanúskodnak, hogy a mindannyiunk által ismert - és a látogatások során személyesen is megismert - nehéz körülmények között a siker azokat találja meg, akik nem félnek új utakra lépni, akik folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy új módokon és eszközökkel teremtsenek maguknak közönséget és közösséget. Elsősorban ezért gratulálok minden résztvevőnek.”

 Elismerő oklevélben részesül az Intercisa Múzeum, a közönségkapcsolati munkában elért eredményeiért, valamint a múzeum, mint közösségi tér megteremtésére tett erőfeszítéseiért. A díj és az elismerések ünnepélyes és nyilvános átadása 2017. május 20-án, szombaton 13 órakor a Múzeumok Majálisán, a nagyszínpadon kerül sor. Az elismerő oklevelet Farkas Lajos, múzeumigazgató fogja átvenni.

Gratulálunk a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumnak és a többi intézmény kollégáinak.