Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

DUNAPENTELE, SZTÁLINVÁROS, DUNAÚJVÁROS AZ IDŐ SODRÁBAN - 4. RÉSZ

2022. március 22.

A Vasmű Szálloda és az Arany Csillag

 

Az építkezés kezdetén a hős építők egyetlen „szórakozási lehetősége” - a kultúrotthonokon kívül - a népbüfék vagy italboltok, mai nevükön kocsmák voltak. Aztán ahogy nőtt és fejlődött a város, megnőtt az igény a kulturáltabb szórakozás iránt. Megnyitotta kapuit a „Kocka” és 1951 nyarán a Béke étterem is.

1952-t írtak, amikor a városnak még nem volt szállodája, ahol néhány napra megszállhattak volna az idelátogató illusztris vendégek. Az év tavaszán ez a probléma is megoldódott, hisz megnyílt az Ady Endre utcában a Vasmű Szálloda. Ma már talán senki sem emlékszik rá, de az Arany Csillag átadásáig ez volt a város egyetlen szállodája.

Abban az időben a határidők csúszása, a gyors és sokszor hanyag munka mindennapinak számított. Az Arany Csillagot is jóval hamarabb szerették volna megnyitni, de a műszaki átadáskor mindig előkerültek a hiányosságok. Végül hosszas huzavona után 1954. november 26-án ünnepélyes keretek között került sor a szálloda átadására.

„A háromemeletes modern épületben 96 szoba, 117 ággyal áll a vendégek rendelkezésére. A szobák nagy részéhez fürdőszoba tartozik, mindenütt beépített szekrény, külön mosdófülke, előtér szolgálja a vendégek kényelmét. Gyönyörűek a szálloda társas helyiségei. A földszinten van a 200 személyes, egyszerű izléssel berendezett étterem, ahol kitűnő zenekar szórakoztatja a vendégeket. Az épület másik szárnyában nyílt meg a korszerű népbüffé…” – írta meg a nyitás napján a helyi újság.

Ezzel a szokások is megváltoztak … meg kellett változniuk. A városépítőket a Békébe még munkásruhában is beengedték, igaz nem nézték jó szemmel, ha valaki koszosan tért be. Állandó összetűzés támadt a vendégek és a vendéglátók között. Az Arany Csillagban viszont már meg kellett adni a módját, nem volt elfogadható a gumicsizma és a malteros kabát sem.

Írta: Nagyné Hodik Mónika történész