Nyitvatartás: keddtől péntekig 10-16 óráig. Minden hónap első vasárnapján 14-18 óráig.

2014. DECEMBER HÓNAP MŰTÁRGYA - AZ 1955-ÖS MÁJUSI VÁSÁR EMLÉKTÁRGYAI SZTÁLINVÁROSBÓL

2014. december 2.

 

November hónap műtárgya eltérően az eddig megszokottól nem egy tárgy, hanem egy több darabból álló tárgyegyüttes. A fajanszból készült három dísztárgy: egy kancsó, egy bögre és egy csésze alkotja az együttest, melyek nemcsak szép díszítésük, hanem történetük miatt is érdekes darabjai a helytörténeti gyűjteménynek. Ezek a tárgyak nem csupán az 1955-ben megrendezett Májusi Vásárról mesélnek nekünk, hanem az ötvenes évekről, valamint Sztálinváros korabeli népszerűsítéséről.

Mindhárom tárgyon ugyanolyan sárga, lila, kék színű virágcsokrokból álló díszítés és ’Májusi Vásár 1955 Sztálinváros’ felirat látható. Peremükön vékony kék sáv fut körbe, aljukon a készítő kispesti Gránitgyár jelzése olvasható. A gyűjtemény darabjai a korábbi formavilágot és növényi motívumokat felhasználva kifejezetten a Májusi Vásárra készültek.
 

Májusi Vásár és Kiállítás

Az első szocialista város az 50-es évek elején kiemelt szerepet kapott. 1954-től azonban jelentős mértékben csökkentek az állami beruházások, megkopott Sztálinváros dicsfénye, ezért a várospolitika népszerűsítő propagandát tűzött ki célul. A Városi Tanács 1955 elején úgy határozott, hogy április 30. és május 2. között országos vásárt rendez. A helyi sajtó figyelemmel kísérte az előkészületeket, az újság hasábjain folyamatosan írtak a közeledő vásárról.

A vásárt a Sztálin út (ma Vasmű út) páros oldalán, a kiállítást a Bartók Béla Kultúrházban rendezték meg.  Az árusítóhelyek és a kiállítás helyszíne díszbe öltözött, zászlók voltak mindenütt. A 12 méter magas fellobogózott díszkaput a Beloiannisz utca (ma Babits Mihály utca) előtti részen állították fel. Itt volt a dísztribün is, ahol a város vezetői és a meghívott vendégek foglaltak helyet. A nagy eseményen felvonultatták az üzemeket, a szolgáltató vállalatokat, bemutatták az oktatást, a kultúrát, az egészségügyet és a városi vendéglátást is. Az első napon a Bartók Béla Kultúrházban nyílt meg a „Dunapentelétől Sztálinvárosig” című kiállítás, mely a fiatal város és a gyár fejlődését mutatta be. A szabadtéri színpadokon kulturális műsorokat rendeztek. A Testnevelési és Sportbizottság gazdag programot állított össze. A Vidám Parkot is feldíszítették és új játékokkal várták a szórakozni vágyó közönséget. Három napon keresztül az ország bármely részéről érkezőknek 50 %-os vasúti kedvezmény járt. Az eseményre prospektust is készítettek és hatalmas táblákat állítottak fel a város több pontján, melyeken a programokról és a látnivalókról tájékoztatták a vendégeket. A városi propaganda értesítette az országos sajtót, hogy hírt adjanak az eseményről.

Erre az alkalomra művészi levelezőlapok készültek, vásári emlékbélyeget bocsájtottak ki. A postán külön bélyegzőt is készítettek, sőt a vásár idejére külön postahivatal is működött a vásár területén. Ekkor került forgalomba a Sztálinváros nevű cigaretta.
A vásár utáni első híradások elégedetten nyilatkoztak az első sztálinvárosi Májusi Vásár sikeréről, a hosszú hetek megfeszített munkája meghozta gyümölcsét. A látogatók számát kb. 40 ezer főre becsülték. A legjobb munkát végző vállalatok és dolgozók elismerésként díszes selyemzászlókat és okleveleket vehettek át.
Sztálinváros megmutatta az országnak, hogy van helye a nagyvárosok között. Az idelátogatók messzire vitték a város hírét, és ahogyan a helyi lap fogalmazott: „… ez a három nap új erővel hirdeti építésünk diadalát.”
                                                                                             

Nagyné Hodik Mónika

Forrás:

Sztálinváros, 1955. február 25., március 22., április 6., 9., 12., 15., 19., 22., 26., 29., május 4., 7.

Sztálinvárosi Hírlap 1958. augusztus 26.